>>Klik på fanerne til venstre<<
Overordnede begreber:
Sproget er et system af ord. For at mestre det skal man både forstå ordenes betydning, lære hvordan de dannes (morfologi), og kende reglerne for, hvordan de sættes sammen (syntaks).
Grammatik kan virke uoverskuelig, men med Sprogmotor deles sproget op i mindre, overskuelige enheder. Grundlæggende handler grammatik om to ting: syntaks – reglerne for, hvordan ordene sættes sammen til meningsfulde sætninger – og morfologi, som er reglerne for, hvordan ord dannes og bøjes.
For at forstå syntaks skal vi først forstå, at sætninger består af forskellige led, som igen består af ord. Hver plads i et led kan kun udfyldes af bestemte ordtyper, også kaldet ordklasser.
Når det kommer til morfologi, handler det om at analysere de mindre dele, et ord er bygget af – de såkaldte morfemer, hvoraf navnet morfologi stammer.
1. Helsætning
Første side fokuserer på de forskellige former for helsætninger:
Denne oversigt hjælper med at skabe klarhed over grammatiske strukturer, og gør grammatik mere forståelig og konkret.
2. Udsagnsled
Denne side går i dybden med udsagnsleddets mange former:
3. Navneled
Her udforsker vi de forskellige måder, hvorpå navneled dannes:
4. Biled
Her ser vi på de elementer, der beskriver bl.a. tid, sted og omstændighed i sætninger:
5. Orddannelse
Sidste side handler om, hvordan ord dannes og bøjes. Den dækker:
En helsætning er en hovedsætning og evt. bisætninger (henførende bisætninger og ledsætninger). Hovedsætningen er den primære del, som godt kan stå alene (f.eks.: ‘Det er snart sommer.’), hvor bisætninger altid står sammen med en hovedsætning (f.eks.: ‘Jeg tror, det vil regne i morgen.’). Tilsammen udgør de hele sætningen, altså en helsætning.
Hver sætning har en bestemt rækkefølge af de led, den består af. Denne rækkefølge hedder ledstilling. Det er dog kun 3 led, der skifter plads, og de står under “1 (ledstilling)”. De sidste led har samme rækkefølge uanset ledstilling.
>>Vælg ledstilling nedenfor<<
Navneled 1 (Grundled) | Biled 1 | Udsagnsled 1
Navneled 1 (Grundled) | Udsagnsled 1 | Biled 1
Udsagnsled 1 | Navneled 1 (Grundled) | Biled 1
Udsagnsled anvendes om handlinger (noget gør noget), hændelser (noget sker) og til at danne en beskrivelse (noget er noget). De bøjes blandt andet i måde og tid. Nedenfor vises de finitte og infinitte former, der er afgørende for, hvor i sætningen leddet står. En sætning har altid et finit udsagnsled – ellers er det ikke en sætning. Klik her for at se bøjnings-systemet for udsagnsled.
OBS: Udsagnsled binder leddene sammen til sætninger. De vises derfor i skemaerne for sætningen.
>>Vælg underemne nedenfor<<
Bydemåde (-0), Nutid (-er), Datid (-0/-te/-ede)
Udsagns-infinitiv (-e), lang tillægsform (-ende), kort tillægsform (-et)
Navne-infinitiv (at + -e), lang tillægsform (-ende), kort tillægsform (-et/-ede)
Navneled er de led i en sætning, der anvendes til at navngive ting. I sætningen kan navneled fungere som:
De kan også danne biled ved at have et forholdsord foran (se “Biled”). Nedenfor vises de strukturer, navneled kan have.
>>Vælg underemne nedenfor<<
Navneord, Stedord, Tillægsord, Talord
(at)/om, hvad, hvem, hvilke + [navneord], hvis + [navneord]
Biled er de led, der ikke er navneled eller udsagnsled. De anvendes blandt andet om tid, sted og omstændighed. Et biled er dannet af et biord, et forholdsordsled eller en ledsætning med bestemte bindeord (se nedenfor).
*Vær opmærksom på, at der skelnes mellem form og funktion. Et biled kan have form af et biled, men have samme funktion som navneled. F.eks.: ‘Jeg tror på det.’. Leddet ‘på det’ har form af et forholdsordsled, men fungerer som genstandsled i sætningen. Klik her for se mere.
>>Vælg underemne nedenfor<<