Begynder>

Afslutning

Vi har nu kigget på de grundlæggende mekanismer i dansk grammatik. Vi har set på orddannelsen, og hvordan de forskellige ord kan danne forskellige led, der til sidst kan sættes sammen til en sætning.

Der findes ufatteligt mange ord på dansk – hvis man tæller bøjninger og sammensatte ord med, så kan man komme op mod en million! Tænker man så videre og ser på, hvor mange sætninger man kan danne ud af alle de ord, så er “uendeligt” en passende nok beskrivelse.

Hvad gør vi så, når vi skal lære at tale og skrive, for noget uendeligt kan man jo ikke lære? Det, vi gør, er at dele ordene op i grupper (ordklasser) og taler om de regler, der er i ord- og sætningsdannelsen. Ved at se på sætningen i tre lag (sætning, led og ord), kan man begynde at kigge på den struktur og de regler, der er på spil i sproget. Det er denne mekaniske tilgang til sproget, Sprogmotor arbejder med.

I modellen “Øvet” gennemgår vi de emner, der er introduceret her. De er delt op i mindre afsnit, så man ikke skal overskue for meget på én gang. På denne måde når vi frem til en model over sproget, som måske er en smule kompliceret, men bestemt ikke uendelig.

Nogle gange er omvejen genvejen.